Case Study 3

Sutter Roseville Medical Center A Spinal and Brain Injury Rehabilitation Center

ARCHITECTS: HGA Architects and Engineers
LOCATION: Roseville, CA
SIZE: 106,500 gsf
COST: $ 40 million
INDUSTRY: Health

As a level II trauma center, Sutter Roseville Medical Center treats serious injuries and illnesses. In the past, patients were transferred elsewhere when rehabilitation and therapy were ready to begin. The new acute rehabilitation institute, however, includes 40 beds for rehabilitation patients and shell space for an additional 16 beds, which will be added when the community's need increases. The second floor houses a 30-bed ventilator unit and ancillary support needs. This is the second formal acute rehabilitation unit at a Sacramento-area Sutter facility, but is the largest stand-alone facility of its kind in the region, according to the Sacramento Business Journal.

The main entry and a two-story public lobby at the Sutter Acute Rehabilitation Institute are located at the east end of the building, while service areas are located on the west side. The nursing units surround the central gym, dining and recreation areas, which are designed to provide daylight and outdoor views. This zoning minimizes travel distance from nursing units to the common patient areas. Placing the entrance to the east also provides a clear identity and entrance to visitors.

The exterior of the building utilizes materials and design concepts to match Sutter Roseville's architecturally cohesive campus. Stucco walls recall the exterior of existing nursing areas, while a pitched metal roof conceals mechanical elements, just as with the existing hospital. Glass, stone and overhangs distinguish the facade.

Three connected gardens/courtyards, located immediately south of the institute, create a visual buffer from the patient rooms to the adjacent parking structure. Trees along the ambulance road further screen the patient rooms from the structure. Upper terraces connect with the administrative and dining/recreation areas of the ventilator unit. The first-level terrace overlooks a ravine and provides an outdoor therapy area to help patients navigate various outdoor surfaces and challenges.
Sutter Rehabilitation

Inside the center, circulation follows a central "Main Street" leading from the two-story public lobby and administrative area to the therapy gym, dining and recreation zones. The central skylight in the lobby brings natural light indoors to create an inviting welcome area that showcases artwork and a grand staircase. Curved, prefabricated-steel soffits add visual relief along the Main Street corridor. The nursing units flank the central area, providing entry points to the light-infused common patient areas and patient rooms. (HGA)

The institute offers 40 private and semi-private patient rooms, including rooms specially designed for patients with brain and spinal cord injuries, and those emerging from comas.

FACILITY FEATURES:
  • 3,000 square-foot therapy gym
  • Activities of daily living (ADL) treatment rooms
  • Private therapy rooms
  • Indoor and outdoor dining and recreation areas
  • Education resource center
  • Independent living apartment for patients and families making the transition to home
  • Outdoor therapy area created specifically to help patients navigate various surfaces, stairs, streets, sidewalks, crosswalks, grass and other outdoor challenges.
  • Putting green (to help golfers get back on their game)

LESSONS LEARNED:
  • The Sutter Roseville acute rehabilitation center provides a broad range of services that would otherwise involve patients to transfer to different locations for different levels of care.
  • The "Main Street" plan for services within the facility is an efficient way to organize services within a live-in treatment center.

More pages